Ако кучето хапва котешка храна от време на време случайно, защото сте забравили да приберете котешката храна – няма страшно. Но ето и няколко причини защо кучетата не трябва да се хранят с котешка храна регулярно:

Кучетата и котки те имат различни хранителни нужди

Котките основното, което трябва да ядат е месо, тъй като от него си набавят всичко необходимо.

Кучетата имат нужда от по-разнообразно меню, включващо в себе си и растителни продкти. Нуждаят се от нещо повече от месо, за да отговорят на хранителните си нужди. Те могат да усвояват храни, базирани на въглехидрати – еволюционна черта, вследствие от опитомяването им. Котешката храна е по-богата на протеини, калории и мазнини, което не е балансирана диета за кучетата. Това вероятно е причината, поради която много кучета намират котешката храна за толкова привлекателна – тъй като миризмата и вкусовете са по-силни.

Някои кучета могат да ядат котешка храна, ако се нуждаят от специална диета с високо съдържание на протеини, но това трябва да се прави само, ако вашият ветеринарен лекар го препоръча.

Таурин

Основната разлика между котките и кучетата, когато става въпрос за техните хранителни нужди, е тауринът. Котките имат строга, биологична нужда от тази аминокиселина, която се съдържа главно в рибата и месото на животните. Освен това, котките трябва да си набавят аргинин и арахидонова киселина (месото е богат източник). Разбира се, те също се нуждаят от много протеини.

Тук основните разлики са, че кучето не се нуждае от таурин, може и без него, а арахидонова киселина кучетата имат способността сами да създават от растителните масла.

Какво може да се случи, ако кучетата ядат котешка храна?

Както вече споменахме, нищо няма да се случи, ако кучето ви от време на време яде котешка храна. Въпреки това, то може да страда от диария и други стомашно-чревни проблеми, ако има чувствителен стомах.

От друга страна, ако редовно храните кучето си с котешка храна, то в крайна сметка може да развие по-сериозни здравословни проблеми. Например, кучетата, които ядат редовно котешка храна, имат по-голям риск от затлъстяване, както и панкреатит, потенциално животозастрашаващо състояние. Освен това, твърде много протеини могат да затруднят черния дроб и бъбреците на кучето.

Как да държите кучето си далеч от котешка храна

Ако имате няколко домашни любимци, включително и котки, и кучета, обособете различни зони за хранене, така че кучето ви да не краде от котешката храна. Ето няколко идеи:

Използвайте достатъчно висока преграда, която кучето ви да не може да прескочи.

Хранете котката си на по-висока повърхност.

Инсталирайте котешка врата.

Заключението – кучетата не трябва да се хранят с котешка храна, тъй като това може да доведе до здравословни проблеми на домашния любимец.

Източник: https://topdogtips.com/is-cat-food-bad-for-dogs/  

Leave a Comment

Your email address will not be published.

TOP

X